חלונות נגד רעש – חלון אקוסטי
הרעש הוא מטרד סביבתי, בעיקר בערים. כמו שלזיהום האוויר או לזיהום המים יש השפעה הרסנית לאיכות חיינו ועל הבריאות שלנו, כך גם ל”זיהום” הרעש. סכנות הרעש משתנות לפי עוצמתו ומשך החשיפה אליו. הרעש משפיע על הנפש שלנו (התעייפות יתר, קושי בריכוז וקבלת החלטות, עצבנות, אפטיה, בעיות זיכרון, פסיכוזות…) וגם על הגוף (כאבי ראש, סחרחורות, בעיות לב וכלי דם, לחץ דם, בעיות שמיעה וחירשות, בעיות עיכול, חילוף חומרים…) רעש מזיק למערכת החיסון וגורם להפרעות שינה – זאת רשימה לא מלאה, אבל מספיק משכנעת!
אז מה עושים? פתרון טוב – להתרחק מערים, כבישים ואנשים ולהקים חווה בטבע (מי שיכול…), אבל הציוויליזציה מתפשטת במהירות ובולעת גם איים ירוקים ושקטים. לכן אינסטינקט ההישרדות מכריח אותנו להשקיע בפתרונות של בניה עם הגנה אקוסטית טובה.
בואו ניזכר ביסודות הפיזיקה. אופנוען שמחמם את הכלי שלו בשש בבוקר, יוצר אנרגיית קול שפולט המנוע, והיא מתפשטת לכל הכיוונים בצורת גלים באוויר. כשהגל מתנפץ על קיר הדירה שלכם, האנרגיה שלו מתחלקת לשלוש:
1. הגל שניתז מהקיר ורץ אחורה (כמה שהוא חזק יותר, כך הבידוד האקוסטי של הקיר טוב יותר);
2. האנרגיה שמתפזרת בגוף הבניין תוך כדי מעבר הגל מצדו החיצוני של הקיר לצדו הפנימי (כמה שהפיזור גדול יותר, כך הבידוד האקוסטי טוב יותר);
3. החלק הנותר של האנרגיה הופך מויברציות מכאניות לגלי קול כאשר פני הקיר משמשות כממבראנה של רמקול. אם הלכתם לישון בלי אוזניות נגד רעש, תקיצו לקול שאגות “פורמולה-1”. בוקר טוב!
צפיפות החומר והמאסיביות של מעטפת הבניין קובעות את טיב בידוד האקוסטי של הבית. כלל זה נכון לגבי הרעשים שנוצרים באוויר. רעשים של מכות, למשל כיסא שנפל על הרצפה או פטיש חציבה שחופר בקיר, מועברים דרך גוף הבניין וקשה ביותר להילחם נגדם.
רוב הבניינים בישראל מספקים רמה סבירה של בידוד רעש. רמה רצויה: 50 DB. (הפחתת רעש של 10 DB שווה פי 3.16; 20 DB – פי 10; 30 DB – פי 31.6; 40 DB – פי 100; 50 DB – פי 316…). הבעיה הענקית של הבידוד האקוסטי הם החלונות. חלון סטנדרטי עם תריס גלילה זה כמעט חור מבחינת הבידוד: גם תרמי וגם אקוסטי! כל ההשקעה בבידוד הבית יורדת לטמיון אם לא דאגתם לחלונות מתאימים!
דרישה ראשונה לחלון אקוסטי היא איטום הרמטי. זה אומר שלא משנה איזו זכוכית נכניס לחלון הזזה מסורתי עם תריס גלילה, לא נרוויח הרבה. לעומת זאת, סגירת חלון הייטק תהדק את הכנף למשקוף בצורה אחידה בכל היקפה. תוצאות טובות עוד יותר של חסימת רעש חיצוני אפשר לקבל על ידי חלוקת הזכוכית לרבדים עם עוביים שונים ושכבות של גז ביניהם.
מהנדסי REHAU פיתחו הרכב זיגוג, אשר שילובו יחד עם חלון מפרופיל ה-PVC שלנו, יבטיח בידוד רעש של יותר מ42 DB ע”פ מחקרים.